Ahoj všem Zkoušel jste někdo v poslední době Saudia Airlines? Ty jejich tarify do Thajska mi celkem dráždí plánovací závity.  Na YT jsou celkem fajn video recenze z poslední doby. Pochopil jsem, že se aerolinka snaží pomalu, ale jistě konkurovat Emirates a četl jsem, že do roku 2030 chce ze Saudské Arábie udělat transit hub jako právě V SAE. Bez alkoholu na palubě se obejdu a relativně nový Dreamlinery mě určitě nevadí 😂 Mají amenity kity, deky, údajně slušnej palubní servis… Na druhou stranu všude na netu (Trustpilot, SkyTrax, apod.) jsou dokola negativní recenze o customer service, nespolehlivosti apod.   Tak mě zajímá, jestli má někdo aktuální info a zkušenost (z doby “po COVIDu”). Děkuji!  .

Saudia Airlines

Založil ve fóru Letecké společnosti

Pred pár dňami som sa vrátil z Bangkoku s 24 hodinovým meškaním a stratenou odbavenou batožinou, ale zato s nezabudnuteľným zážitkom a s krátkym pobytom v Rijade (dostal som zadarmo visa on arrival).

Tu je môj zážitok so saudiou:

Lety Viedeň – Jeddah a Jeddah – Bangkok bez problémov. Servis v economy priemerný, ako u väčšiny „národných“ dopravcov.

Let Bangkok – Jeddah s medzipristátím v Rijade a let Jeddah - Frankfurt. V Rijade pred odletom sa pokazilo lietadlo, presunuli nás do iného lietadla, meškanie na prílete v Jeddahu asi 3,5 hod. Lietadlo do Frankfurtu odletelo bez nás. A nastal 20 hodinový chaos v podaní zamestnancov saudie. (Mohamedáni proste nie sú schopní riešiť problémy. Poznáte predsa výraz inšálláh, či nie?)

V Jeddahu cestou z lietadla bol transferdesk, pred ním zástup cestujúcich. Zamestnanci letiska začali vytvárať skupiny podľa destinácií, nás sa ujala jedna nepríjemná mohamedánka a bez slova odviedla asi 15-člennú skupinu do tranzitného hotela v tranzitnej zóne, kde nás zanechala osudu. Na recepcii sa pýtam na možnosť udelenia tranzitného víza. Odpoveď: no visa. Dostal som univerzálny kľúč, ktorý, ako som omylom zistil, pasoval aj do susednej izby.

Izba bez okien vybavená ako v dvojhviezdičkovom hoteli, na televízori neboli naladené žiadne kanály a ani sa nedali naladiť. Chýbali poháre na vodu a k dispozícii neboli ani fľaše s minerálkou. Na recepcii na moju otázku, či je voda pitná a či mi môžu dať 2 poháre som dostal klamlivú odpoveď, že na izbe sú fľaše s vodou.

Na recepcii je wi-fi, na izbách nie. Sieť: Plaza Premium Aerotel heslo: myairportmoment (Ak budete potrebovať wifi, kľudne si choďte sadnúť na recepciu, prípadne pred hotel a surfujte)

Dostali sme obed a večeru, na obede zamestnankyňa striehla, aby si nikto nenaložil veľkú porciu a aby si nezobral nápoj. O nápoj bolo treba požiadať a nárok bol na jeden nápoj k jedlu. To baba starostlivo strážila. Na večeri mal dozor chlapík, ktorému to bolo jedno.

Poobede sa nás nejaký Tajtrlík zo saudie pýtal, či namiesto Rijádu nechceme letieť cez Káhiru.

Ja: „Kedy je odlet?“ On: „Poobede“ Ja: „Kedy poobede?“ On: „Poobede“. Ja: „Kedy je prílet do Frankfurtu?“ On: „21:00“ Ja: „Ktorý deň“ On: „21:00“ Ja: „Budeme mať hotel v Káhire?“ On: „Zaiste.“ Ja: „Dobre, berieme Káhiru“ On: poobede prídem za Vami a pôjdeme na check-in.

Po hodine som išiel pozrieť, kedy sú odlety do Káhiry, na recepcii som sa stretol s Tajtrlíkom, ktorý mi oznámil, že do Káhiry sa neletí (Lufthansa asi poslala saudov tam kam patria), a že poletíme o polnoci do Rijádu s príletom 1:40 a s odletom do Frankfurtu o 8:40.

Asi o 21:00 nás iný Tajtrlík vyzdvihol na recepcii, previedol nás cez niekoľko kontrol na imigračné, kde sme asi o 21:30 dostali zadarmo visa on arrival, aby sme mohli letieť vnútroštátnym letom do Rijadu. Prečo nám nedali víza hneď po prílete? Lebo neveriaci psi sa predsa nebudú len tak prechádzať po Jeddahu, to dá rozum. Okolo 22:00 sme prišli na bránu, Tajtrlíka som sa spýtal, kde je poukážka na hotel v Rijade, Tajtrlík pokrčil ramenami a rýchlym krokom nás opustil. Okolo 23:30 nastupujeme do lietadla, v ktorom si do jednej hodiny posedíme a potom nás vyhodia s odôvodnením, že lietadlo je pokazené, a ak Allah dá, pocestujeme iným.

Počas čakania na letisku asi päťročnému dievčatku prišlo zle, malo žalúdočné kŕče, ošetrovali ho dvaja hasiči tak, že mu zmerali teplotu na pravom spánku, o desať minút na ľavom spánku a odišli, proste inšálláh. Po niekoľkých zmenách času odletu a brán konečne krátko pred šiestou odlietame do Rijadu.

V Rijáde prídeme na bránu 5 minút pred zatvorením. Odlet do Frankfurtu načas, vo Frankfurte sme načas, ale bez batožiny. Tá zostala v Rijáde. Batožinové priehradky sú zavreté a tak odchádzame na vlak a domov s tým, že batožinu budem riešiť cez internet. Podarilo sa mi od stewarda dostať mailovú adresu na sťažnosti: cr@saudia.com.

O zlomyseľnosti alebo hlúposti arabov svedčí aj to, že už ráno počas letu z Rijádu do Jeddahu poslali mail s novým ititnerárom s polnočným odletom z Jeddahu do Rijadu, pritom na linke Jeddah – Rijad saudia lieta približne každé dve hodiny.

Zážitok užitočný, dokonale som spoznal saudských mohamedánov. Ukázali sa ako banda zlomyseľných klamárov a podvodníkov. Ak budete potrebovať nejakú informáciu, pýtajte sa zahraničných zamestnancov. Tí sú na rozdiel od arabov milí a pravdovravní.

3 Citovat

díky za report, měla jsem k nim nedůvěru a nestojí mi to za žádný prachy absolvovat let s nimi

2 Citovat

Jsem zvědavý hlavně na osud batožiny.

0 Citovat

Aj, stejnak lepší mít letenku za 6 a půl než za 18

1 Citovat

J0x napsal(a):

Jsem zvědavý hlavně na osud batožiny.

Ja tiež.

Pre toho, kto má dosť času, má dobrodružnú povahu a cestuje len s príručnou batožinou, je to veľmi dobrá kúpa. Ak by sme v Rijáde zmeškali lietadlo z viny saudie, a nemali sme k tomu ďaleko, mali by sme voľný vstup do mesta (bezplatné víza sme mali) a hotel zdarma by nám dali asi tiež.

 

0 Citovat

No tak zase máš zážitky, když nejde o život...

1 Citovat

Asi stále lepšie ako zistiť že lietadlo je pokazené až vo vzduchu, ale inak zaujímavé zážitky.

1 Citovat

Za zaujímavý zážitok som rád, v budúcom roku mi ušetril peniaze a 5 dní dovolenky na plánovanú cestu do Saudskej Arábie. Taká perlička, vedeli ste, že aj v Saudskej Arábii sa nájdu muži pod papučou?

Mám toho nalietaného dosť, nikdy som sa nebál lietať, ale posledné 2 lety  mi nebolo všetko jedno. Predsa len, 2 pokazené lietadlá za 20 hodín a niekoľko zrušených  a zmeškaných letov, keď iné spoločnosti lietali normálne, to nie je náhoda, to je zanedbaná údržba. Druhá možnosť je, že výhovorkami na poruchy zakrývali nejaké iné problémy.

0 Citovat

Ahoj,

Prave nam Saudia posunula let z o 4,5 hodiny, jedna se o druhy segment (Jeddah->Bangkok) z letu Viden -> Bangkok, mene jak 24 hodin do odletu prvniho segmentu (Viden->Jeddah). Vse na jedne letence.

Poradi nekdo presne na co mame narok a co jsme schopni dohadat zitra rano na check-inu? 

Hlavni problem a komplikace pro nas je to, ze jiz mame koupeny jiny let z Bangkok do Phuketu a ubytovani, ktere jiste nestihneme.

0 Citovat

Zkus tam zavolat, jak se psalo tady. Myslím, že by by vás mohli prebookovat. Dnes jsem tam volal a jsou fakt vstřícní. 

1 Citovat

Marco napsal(a):

Nekdo presne na co mame narok a co jsme schopni dohadat zitra rano na check-inu? 

rebook na primy let do BKK nebo alespon Emirates.

0 Citovat

Dej prosím vědět, jak jste dopadli. 

1 Citovat

Dopadlo to pomerne jednoduse.

Na check-inu ve Vidni uplne nezajem, bud mame nastoupit, nebo nenastoupit, nic neresili, nenabidli zadne reseni. Volal jsem na jejich booking office v Nemecku a nedalo se tam dovolat, nakonec jsem se dovolal jsem se do Parize. Snazili se prebookovat letenku i na jinou spolecnost, ale nebyl zadny dostupy termin pro nasi destinaci, takze take to padlo.

Stop v Jeddah byl nasledovny, nikoho nezajimalo, ze let ma zpozdeni, nikdo nic nevi, nikoho se nedovolate, na nic narok nemate (zadny rebooking, hotel, jidlo, piti, ... ). Jen ze za chvili prijde nadrizeny a mate cekat, takhle probehla cela noc. Pokud se nam neco nelibi, tak mame podat claim zpetne. Wifi na letisti neexistuje, takze nemuzete ani prebookovat navazujici veci.

Nakonec ledadlo odletelo s 6H+ zpozdenim a v BKK jako finalni destinaci se take nikoho nedovolate, protoze nikdo ze Saudie neni dostupny.

Zaver, noc na letisti v posranem Jeddah, propadla nasledujici letenka (meli jsme 5 hodin rezervu), 3 dny na ceste misto 1, nova letenka, nahradni ubytko v BKK, naklady na novou letenku do finalni destinaci. A ve finalni destinaci budeme od 2 dny pozdeji.

Saudia poprve a naposled.

3 Citovat

Také díky za report. Dobrodružství, které nechci zažít ani za levnou cenu letenky.

3 Citovat

Brzy podám zprávu. Doufám, že bude krátká a pozitivní. 😆

3 Citovat

Ahoj, želám všetkým, ktorí letia touto spoločnosťou bezproblémový let a pri rušení, meškaní ich letov, strate batožiny a pod. veľa šťastia pri vybavovaní reklamácie.

pre Joxa: napriek urgencie žiadne správy o batožine, preto predpokladám, že ju po niekoľkodňovom povaľovaní sa na niektorom arabskom letisku rozkradli.

pre Marca je to už zbytočné, ale pre ostatných je dobré si uvedomiť,že mohamedáni všeobecne a o saudoch to platí dvojnásobne, sú viac alebo menej ústretoví, len pokiaľ nemajú vaše peniaze (zanedbateľná štatistická odchýlka samozrejme existuje). Akonáhle ich dostanú, kašľú na Vás.

V prípade saudie na check-in mimo Saudskej Arábie vybavíte akurát to, že budete sedieť spolu, preto sa prípadné problémy snažte vyriešiť ešte pred príchodom na check in.

2 Citovat

Jen trosku offtopic..za dva dny odlétám zpět do Cech ale z téměř 100 navstivenych zemi jsou Saudove nejmilejší lidé co jsem měl možnost se potkat..:)takže asi je to jen aerolinky Saudia..nebo mám nehorázně štěstí na samé pozvání na večeře atd atd:)

3 Citovat

Tady bych rozlišoval dvě věci - arabský pracovní zápal a touhu ukázat jejich pohostinnost.

V zemích Perského zálivu jsou zkažení různými podporami a subvencemi pro místní, že dost často ani nemusí pracovat. Ti, co pracovat musí, budou dost otrávení.

A nadšení místních usedlíků, že do jejich krásné země zavítal turista (obzvlášť když je celonárodní nálada ve stylu "chceme turisty"), kterých je tam extrémně málo.

A navzájem se to nevylučuje.

5 Citovat

Pozvania na jedlo môže znamenať veľa, ale aj nič.

Malý Jožko dostal na meniny curíky a ako dobre vychovaný  chlapec  ponúkol všetkých na oslave s výnimkou tety Evy. Všetci s vďakou odmietli. Na otázku mamy, prečo neponúkol aj tete Eve odpovedal: Lebo teta Eva by si určite zobrala. :)

Ich pohostinnosť vychádza z dvoch vecí.

1. Sú zvedaví na cudzincov, lebo ich veľa nestretli.

2. Korán. Znenie napr. tu: https://koran.sk/wp-content/uplo...2015-1.pdf

Podľa koránu musia konať dobré skutky a medzi nimi je priamo spomenutá povinnosť poskytnúť cestujúcemu (korán v tomto prípade nešpecifikue vierovyznanie pocestného a ani dôvod cestovania) nocľah a stravu. Niektorí to berú doslova, iní nie.

Tiež som dostal hlavne v Iráne alebo v Turecku pozvania na večeru, na nocľah alebo dokonca na svadbu (V prípade svadby sa miestny papaláš chcel pochváliť s hosťami z Európy.). A niekedy bolo jasné, že je to nútené pozvanie z ich strany len aby spravili dobrý skutok, nepríjemné pre nich aj pre mňa, niekedy bolo pozvane úprimné, a niekedy nebolo jasné, čo ich k tomu viedlo.

K zamestnancom saudie: na rozdiel od pozemného personálu boli letušky a stewardi milí (nemuseli riešiť naše problémy, a keď zistili že máme problém, veľmi sa ospavedlňovali). Zle sa k nám správali zamestnanci letiska a arabskí zamestnanci hotela.

Pri cestovaní v akejkoľvek  krajine je dôležité, ako sa k Vám správajú a ako riešia prípadné problémy zamestnanci vo všetkých oblastiach cestovného ruchu. A tu nielen Saudia, ale celá Saudská Arábia zlyhala na plnej čiare. Rozhodne si nemyslím, že by saudia zamestnávala len tých "zlých" a "dobrých"  odmietala. Zamestnáva bežnú vzorku ľudí, presne tak ako letisko alebo tranzitný hotel.

Či ma niekto pozve na večeru a či je pozvanie úprimné alebo nie, nie je až tak podstatné. Osobne som stretol najlepších ľudí na západe a stredozápade USA. Nikto z nich nás nepozval na večeru a ani neponúkol nocľah, ale keď sme sa pri autohavárii dostali do problémov, pomohol nám každý, na koho sme narazili, od cestárov cez policajtov, zamestnancov miestneho úradu, autoservisu, požičovne až po zamestnancov motela. A to o krajine a jej obyvateľoch vypovedá oveľa viac, ako pozvania na večeru alebo nocľah.

 

 

 

7 Citovat

Moje zkušenost (menší tripreport) s SV z léta, koupena letenka VIE-RUH-BKK-RUH-FRA... VIE-RUH v A320 pohoda (až na naplno rozsvícená světla v kabině během nočního přistání), pak několik hodin čekačka v RUH, nástup do B787-10, letadlo plné, po hodině výstup, že mají technickou. Informace o nové imatrikulaci letadla naskočila na FR24 už hodinu po tom, co nás vyhodili z letadla. Plánován byl o cca 60 sedadel menší B787-9. Na můj dotaz, jak to budou řešit (a že se nabízím dobrovolně, aby mě posadili na jumpseat, protože mám letištní ID kartu zaměstnance) bylo odpovězeno, že to nějak vyjde a že nás kdyžtak posadí do business class a že nemám mít obavy. Boarding za další cca 3 hodiny, žádné hlášení o overbookingu, všichni, co měli řadu, která se v kratším letadle nenacházela, dali stranou, aniž by jim cokoliv řekli. Já se aktivně ptal, co teda plánujou, oznámili, že pro nás nemají místo a že poletíme s Emirates (na letu Emirates do Bangkoku bylo asi 5 volných míst v business class). Nakonec nás na zemi zůstalo asi 50 a nechali nás 2 hodiny čekat. Jedním Saudem mi bylo přeloženo, ať s EK nepočítáme a že nám supervisoři lžou a že nechtějí platit drahé letenky. Po 2 hodinách nás opět prohnali gatem, a dalších pár lidí pustili do letadla do BKK, které stále neodletělo (nakonec odletělo asi s 6 hodinama!). Všechny cestující, kteří se nevešli do letadla a byli místní, poslali domů, že mají smůlu a nikam neletí. V hale nás zůstalo asi 25 "odpadlíků". Dostali jsme občerstvení (přivezli cateringové vozíky). A že prý poslali mail do JED na call centrum, aby nás přebookovali a že za hodinu nám dají vědět. Z hodiny byly 3 hodiny, kdykoliv jsme potřebovali s někým mluvit, tak vzhledem k neexistující transferové přepážce jsme museli běhat mezi gaty a někoho od Saudie k nám doslova dotáhnout, aby nám dal informaci. Řekli nám, že dostaneme víza (které si musíme zaplatit, 100USD!) a přeletíme do JED vnitrostátním letem. Na můj dotaz, co tam s náma budou dělat, když všechna spojení z JED do BKK (včetně letu SV) jsou úplně plná reagoval supervisor podrážděně a asi mu vadilo, že si to dokážu v interních systémech prověřit a o této variantě už nepadlo ani slovo. Po dalších hodinách nám bylo oznámeno, že nás chtěli dát na hotel, ale že nám nemůžou dát víza a že nám navozí nějaké deky do haly a přenocujeme na letišti. Dostali jsme další občerstvení. Po celkově strávených asi 15h na letišti nám konečně řekli, že hotel bude, a že další den pošlou na linku z JED do BKK větší letadlo a udělají mezipřistání v RUH, aby nás dobrali. Po chvíli přišla i změna rezervace SMSkou, hurá! Dostali jsme víza do pasu, nic neplatili, mohli si vyzvednout zavazadla (3 lidem z naší skupiny odletělo zavazadlo do BKK), místní supervisoři Saudie si s námi dělali selfíčka, že prý to není moc obvyklé, aby šli tranzitní cestující ven z letiště. Pak následovalo dohadování ohledně pick-up času, podle nové rezervace byl odlet z RUH v 9 dopoledne, ale pick-up z hotel naplánovali na 8h ráno. Byl jsem ujištěn, že je to takto OK a nemám to řešit. Ubytováni jsme byli v Best Western a dostali moc dobrou bufetovou večeři. Kolem půlnoci nám volal zmatený recepční, že pick-up z hotelu bude už v 5,30 ráno :D Ráno jsme dostali palubky a s jásotem dojeli zpět na letiště. Řidič nás nechtěl asi 15 minut nechtěl pustit ven z auta do haly, někam volal a řekl, že nás asi odveze zpět na hotel, protože letadlo je rozbité. Naštěstí ho nakonec „opravili“ a my skutečně a bez větších problémů odletěli. Letěl dlouhý B787-10, ale bezpečnostní instrukce v kapsách letadel byly k letadlu B787-9, na moji otázku na posádku, co že to letí za letadlo, mi bylo odpovězeno, že přeci B787-9. Během pojíždění v BKK otevřených asi 5 binů, kde reálně hrozilo vypadnutí zavazadel na hlavy cestujících. Posádka vůbec neřešila. Celkové zpoždění 30 hodin, cestu zpět jsem nechal propadnout a letěl na stby letenku s Lufthansou BKK-MUC. Po poměrně krátkém vymlouvání mi SV poslala 600 EUR odškodnění. Závěrem? S touhle společností už ne - prý chtějí být 5* aerolinka a konkurovat Emirates - ve vzduchu jsou možná dobří, ale na zemi, když se něco stane, je to totální průser. Prolhaný nekompetentní neschopný ground staff. Nemám problém s tím, že se rozbije letadlo, ve finále i to řešení nebylo nejhorší - ale vadí mi, když problém nezačnou ihned řešit a nehledají aktivně řešení a místo toho to nechají být...že to nějak dopadne...a cestující čekají a čekají a nevědí co bude.

 

11 Citovat

Ty toho naděláš, tohle jsou jen drobné kulturní rozdíly....

0 Citovat

@knyta je mi líto tvé zkušenosti, ale upřímně mi přijde, že tyhle nezmary se dějou i ostatním aerolinkám.. například nedávno jeden let BA z karibiku do LON.. šílený přístup k lidem a to by si člověk řekl že British se postará hezky. (viděl jsem video na tiktoku - šílenost)  Jen mi přijde, že saudia tady v posledních týdnech dostává až zbytečný hejty... ale chápu, taky by mi to bylo nepříjemné.

0 Citovat

Z tohoto plyne jasný travelhack na Saudiu - nebrat poslední řady sedaček - když letí kratší letadlo, neletí. 

A jestli střídají narrow a wide body, tak spíš A až F než cokoliv od G po K 😂 

8 Citovat

@Michal máš naprostou pravdu! :) já mám tendenci si brát zádní řady, protože bývají méně obsazené... tady jsem na to pěkně dojel :) mmch celý ten výlet se Saudií byl proto, že cena letenek se téměř vyrovnala ceně zaměstnaneckých letenek, kde člověk ale nemá právo na sedačku v letadle, když je plno.... tak jsem si koupil letenku s potvrzeným místem, abych letěl bez stresu...a stejně mě vyšoupli :))

@fridgy je to tak, já zase slyšel velmi negativní komentáře na Aer Lingus a TAP, prý taky naprostý chaos a ignore... přijde mi, že před covidem to tolik nebylo, ale teď je rušení letů/posuny/změny typů letadel standard snad u většiny aerolinek... v březnu letím PRG-IST-SGN/HAN-IST-PRG, tak jsem na čachry v letovém řádu TK připravený a očekávám to :D

@Sue Ellen Ewing jojo, cocik by tento pristup k (ne)reseni probelmu nazval "istá kulturná špecifiká"  :))

1 Citovat

Michal: Dìky za tip! Koukám, že VIE-JED lítá celý rok A320, jen náš let má být dle Saudie v A330. Tak jsem zvědav, jestli to dodrží. 😆

2